Domov/Home
REGIÓNY SLOVENSKA - Abov - Dolné Pohronie  - Gemer  - Hont  - Horehronie - Šariš - Spiš
CHKO Poľana

Természet


A POĽANA hegység – védett tájvédelmi körzet

A Poľana a legmagasabb vulkanikus eredetű hegység Szlovákiában. A területén vulkáni tevékenység következtében egy hatalmas, 20 km átmérőjű tűzhányó jött létre, amely a legnagyobb európai kialudt vulkánok közé tartozik.

Területének központi részén látható a jellegzetesen katlan alakú kráter bemélyedés. Fennmaradtak az andezit lávafolyam részei, amelyekből többet is kis felületű védett területté nyilvánítottak. Ezek a térségek a Kaľamárka hegy, a Melich szikla és a Bystrô vízesés. Az agglomerátumos maradványokat képviseli a Bátovi kőszikla, a Jánosík szikla és a Vepori sziklák (Veporské skalky).

A védett tájvédelmi körzet különlegessége a Hátsó Poľanában a csúcsokon lévő fenyőerdő, amely az eredeti terület legdélibb részén fekszik, andezit alapú talajon, a Nyugati Kárpátokban. Több védett és ritka növényfaj is megtalálható itt. Az állatvilágból megtalálható itt a medve, a farkas, a hiúz, a békászósas és az uhu (bagoly). A Poľana tájvédelmi körzet területe 1990-től az UNESCO bioszférikus védett területe.

Poľanai természetvédelmi terület

Bátovi kőszikla (Bátovský balvan)
A Široká község melletti bükkfa
Dobroči őserdő (Dobročský prales
Hollósziklák (Havranie skaly)
Horná Chrapková
A Hrb hegy (1225 m t. sz. f.)
A Hrochoti völgy
Jánosík szikla
A Kaľamárka hegy
Köves patak (Kamenistý potok
Melich-szikla
A Mičinái travertínek
A Poľana hegy (1459 m t.sz.f.)
Predajnái vízesések
A Bystrô vízesés

Príroda - Podpoľanie - Poľana Bátovský balvan - príroda - Poľana - Podpoľanie Jánošíkova skala - príroda - Poľana - Podpoľanie Kaľamárka - skaly - príroda - Poľana - PodpoľaniePrint/Tlačiť