Domov/Home
REGIÓNY SLOVENSKA - Abov - Dolné Pohronie  - Gemer  - Hont  - Horehronie - Šariš - Spiš
CHKO Požana

Turisztikai atrakciók


AGROTURISZTIKA

A DRÁBSKO-I MÁRK UDVAR

Marekov Dvor - agroturistika - Drábsko - PožanaA Márk udvar családi gazdaság, amely a Breznoi járásban lévő Vrchy térségben található. Vrchy térségét három község, Sihla, Lom nad Rimavicou és Drábsko alkotja. Mindhárom község 1000 m t.sz.f. magasságban fekszik. A gazdaság Drábsko községben található, annak Sedmák falurészében. A gazdaság 1999-ben létesült és a Márk család elképzeléseinek megfelelően került kiépítésre. A Márk családnak 6 tagja van. Különféle gazdasági állatokat tenyésztenek és a közeli környék termőföldjeit művelik. A gazdaságban található háziállatok: lovak – amelyeket lovaglási szolgáltatások céljára tenyésztenek; tehenek- az általuk adott tejet tejtermékek készítésére használják fel; további apróállatok: baromfi, nyulak, kecskék, macska, kutya. A fő kínálatban a gazdaságban való üdülés szerepel

Információ:
Marekov Dvor
Drábsko 112
Tel. číslo: +4251 (0)903 829 667
www.marekovdvor.sk
e-mail: info@marekovdvor.sk


RANČ V ZELENOM ÚDOLÍ (ZÖLD VÖLGYI RANCS) – DETVA-DOLINKY

Lovaglási lehetőséget kínálnak, lovakon és pónilovakon. Érdekesség a pávatenyésztés és a házikemencében való kenyérsütés – bemutató.

Információ:
962 12 Detva, Dolinky 598
tel.: +421 (0)908 902 524


HUCUL KLUB – Sihla

Hucul klub - Sihla - agroturistika - PožanaA Hucul Klub kínálatában lovaglás oktatás, a lovak gondozására való felkészítés szerepel, valamint a lovakkal való természetes kommunikáció alapjainak a megtanítását kínálja és a környező természetben való lovaglást. A hucul lovak alacsony termetű békés állatok, amelyek különösen alkalmasak üdülési célú alkalmazásukra és gyerekek számára.

Információ:
Milan Gonda – Slovenský hucul klub
Lom nad Rimavicou 4
976 53 Lom nad Rimavicou
tel.: +421(0)48/618 01 00, 0903 404 232
e-mail: hucul@hucul.sk


JURAJ PÁSZTORSZÁLLÁS – BUDINÁ LAZY

Salaš Juraj - Budiná lazy - agroturistika - PodpožanieA Juraj pásztorszállás az Ostrôžky hegység gyönyörű természeti környezetében található, Podkriváň és Budiná falvak között. A pásztorszállásról nem hiányozhatnak a különböző sajtfélék, a galuska, a zsendice, házikenyér, kolbász, szalonna. Itt megismerkedhetnek a pásztorszálláson végzett, állatok körüli munkákkal, amely már ősidők óta a vidéki élet és gazdálkodás részét képezi. A környező természetet lóháton is bejárhatja. A Kanadár Panzióban 15 fő részére kínálunk szállást. A felújított épület jellegzetes parasztház, amely villamos árammal, vízzel, TV-vel ellátott, és fel van szerelve szociális helyiségekkel is. A Juraj pásztorszállás turistautak és kerékpáros utak kereszteződésénél helyezkedik el. A közelében látható a Budinái kőkapu (Budinské kamenné vráta) természeti képződmény. Az erdő mélyén található a nagyközönség előtt is nyitva tartó Jánosík szoba nevű barlang.

Információ:
Budiná lazy, PSČ: 985 11
tel.: 00421 (0)47/439 27 44
fax: 00421 (0)47/451 22 29
mobil: 0903 508 269
e-mail: palagalubomir@post.sk
salasjuraj@polana.eu
www.obedovanie.sk
www.salasjuraj.polana.eu


ČIERNOHRONSKÁ ŽELEZNIČKA (FEKETE GARAM – MENTI KISVASÚT)

Čierny Balog - Vydrovo - Chvatimech

Čiernohronská železnička - Čierny Balog - VydrovoA Fekete Garam-menti kisvasút pályahossza 132 km, és Szlovákia 40 erdei kisvasútja közül a leghosszabb. A vasúton 1982-ig fát és a favágókat szállították, később a vasutat a megszűnés veszélye fenyegette. Ma a Chvatimech – Čierny Balog – Vydrovo vonalon 14 km hosszúságban felújításra került. Feledhetetlen élményt nyújt a gőzmozdony vontatta, nyári turista vonatszerelvénnyel való utazás a Fekete Garam folyó vidékének gyönyörű természeti környezetében.
Információ:
A vonat a nyári turistaszezonban (ápr.1-től szept.15-ig) naponta közlekedik, ünnepnapokon is. Szezonon kívüli időszakban a vonat közlekedése felől érdeklődjön a turista-információs irodáknál vagy közvetlenül a Fekete Garam-menti vasút irodájában:
tel.: +421 (0)48/619 15 00
www.chz.sk, www.chz.horehronie.eu
e-mail: jazda.vlakom.chz@isternet.sk


REPÜLÉS ÉS A PARAGLIDING

Slovenský aeroklub Očová

Aeroklub Očová - lietanieA repülés és a paragliding szerelmesei által bizonyára jól ismert az Očovai Repülős Klub által működtetett közeli sportrepülőtér. A repülőteret annakidején a Szlovák Nemzeti Felkelés harcosai is használták. Itt ismerkedett meg a repüléssel az első szlovák űrhajós, Ivan Bella ezredes is. A repülős klub örökifjú legendái közé tartozik az Očovai juhászok vitorlázórepülős csoport. A repülős klub egyéb tevékenységeken kívül sétarepüléseket szervez, különböző repülőgépeket ad bérbe, vagy ejtőernyős oktatást végez.Info:
962 23 Očová
tel.: +421 (0)45/534 90 76
fax: +421 (0)45/534 90 62
e-mail : kontakt@aeroklub-ocova.sk
www : www.aeroklub-ocova.sk


FOLKLÓR

Foklórny súbor SLNIEČKO

Folklórny súbor DETVA

Folklórny súbor PODPOźANEC a žudová hudba DÚźOVEC

Fujara a výrobcovia fujárPrint/Tlači